Rätt skrivare – till rätt hemmakontor

by admin
Rätt skrivare – till rätt hemmakontor

Under coronapandemin ökade antalet personer som började jobba hemifrån betydligt. Flera arbetsgivare gav även sina anställda pengar till inredning av hemmakontoret. Men att välja rätt är inte alltid lätt. Vilken skrivare passar till hemmakontoret?

  • Hur många utskrifter ska ske per dag?
  • Finns behov av fotokvalité?
  • Finns behov av fler funktioner är enbart utskrift?

Bläckstråleskrivare

Den vanligaste skrivaren hos privatpersoner är bläckstråleskrivaren.  De är billiga att köpa in och ger mycket bra kvalité i utskrift. Eftersom utskrifter inte sker dagligen kan de färgpatroner som används räcka i ett par månader innan de behöver bytas ut.

Ska finare foton skrivas ut bör man välja kvalitétspatroner från Canon, HP eller annat känt märke. Dessutom ska riktigt bra fotopapper användas. Flera tester visar att det är stor skillnad i kvalité på både skrivare och patroner när det kommer till att skriva ut i riktigt bra fotokvalité.

Nackdelen är däremot att utskrifterna är dyrare än med laserskrivaren. Ska många utskrifter ske bör laser övervägas som ett alternativ.

 

HP bläckpatron

En svart bläckpatron från HP

Laserskrivare

Den vanligaste skrivaren hos företag är laserskrivaren. Detta utifrån de är snabbare i utskrift samt har en betydligt lägre kostnad på utskrift. En skrivare förväntas användas dagligen på många arbetsplatser och därmed är det värt att betala mer för skrivaren för att få en lägre förbrukningskostnad.

Nackdelen är att en laserskrivare aldrig kan ge samma perfekta resultat som en bläckstråleskrivare. Det bör aldrig vara ett alternativ om bilder ska skrivas ut i fotokvalité.

Allt-i-ett

En så kallad allt-i-ett skrivare har både skrivare, scanner, kopiator och fax. En multiskrivare med ett flertal olika funktioner kan vara betydligt smidigare än att ha flera olika apparater med enstaka funktioner. Ett perfekt alternativ om hemmakontoret är litet och flera funktioner behövs.

Dessa är självklart dyrare än att köpa enbart en skrivare. Detta gäller både för inköp och patroner/toners.

Andra funktioner?

Utöver att välja mellan bläck och laser finns ett par funktioner som kan underlätta för smidiga utskrifter:

  • Anslutning

Genom att ha Wi-Fi anslutning kan skrivaren användas till alla datorer i hemmet som är kopplade till samma nätverk. Att även ha möjlighet till mobilutskrifter underlättar hanteringen ytterligare.

  • Färg eller svart/vit

Enda fördelen med skrivare som enbart kan skriva ut i svart/vitt är priset. De är billigast att köpa in samtidigt som utskriftskostnaden hålls nere. Men den dagen färg önskas blir det problem…

Bildkällor: Business Insider och hp.com