Kosttillskott för hela familjen

by admin
Kosttillskott för hela familjen

Att få i sig alla näringsämnen varje dag är viktigt, och särskilt viktigt att hålla koll på att även barnen få i sig allt de behöver. Det är relativt lätt att se till som förälder att få sig det viktiga en behöver för ett dagsintag för vi kan själva känna efter och vet vad som är fel, men det blir svårare med barn. Sen tycker vi inte heller att barn ska behöva ta mängder av kosttillskott heller, deras kost ska vara tillräcklig för de näringsämnen som de behöver. Men ibland räcker det inte till och ibland får man ta till lite hjälpmedel – för hela familjen.

Här nedan har vi skrivit ner de kosttillskott som vi tar i den här familjen, stora som små.

Varje dag

Multivitamin är något som vi ser till att få i oss varje dag. Ett riktigt bra multivitamintillskott är väsentligt och endast med dessa så klarar man sig väldigt långt. Välj gärna en som är fri från en massa onödiga tillsatsämnen. Vi vuxna tar en tablett om dagen, och barnen tar de i form av tuggtabletter och smakar apelsin. Det bästa hade varit om även barnen hade fått i sig dessa varje dag, men i bästa fall blir det några dagar i veckan då det kan bli lite motstridigt.

För immunförsvaret

För att förbättra immunförsvaret tar vi zink och C-vitamin. Zink är ett mineral som många svenskar har brist på eftersom det är svårt för tarmen att ta upp. Men zink är en viktig beståndsdel för både immunförsvaret och för hudens förmåga att läka. För den som lider av zinkbrist kan denna få långdragna förkylningar som dessutom kommer ofta, så ett tillskott hjälper verkligen. Ifall vi känner att förkylning är på gång här hemma så tar vi alla varsin zinktablett för att motverka detta. C-vitamin är lite enklare att få i sig via frukt och juice, och är det är viktigt att få i sig en riklig mängd för kroppens immunförsvar. Men för säkerhets skull blir det en och annan brustablett med C-vitamin i veckan, särskilt under sjukdomstider.

För energin

För att hålla oss pigga krävs det mer än bara några koppar kaffe om dagen. Vi tar Q10 och D-vitamin som är bra för energin. Q10 är en co-enzym som behövs för att kroppen ska kunna omvandla maten vi äter till energi och den stärker dessutom både den fysiska och psykiska orken. Ibland tar vi föräldrar av den starkare dosen på 100 mg för att få en riklig dos av energi, för det är bara att erkänna: vi behöver det. Ofta. D-vitamin är även särskilt viktigt för oss nordbor, speciellt under vinterhalvåret. Att ta minst en tablett med D-vitamin om dagen under vinterhalvåret är väsentligt för att hålla energin uppe, och det har förhindrat oss från att komma in i höst- eller vinterdepressioner. Även barnen får sig en dos av D-vitamin under vinterhalvåret, antingen i form av små tabletter eller i olja; men under sommaren räcker det att de är ute och leker i solen.

För sinnesro

För att få riktig sinnesro så tar vi CBD-olja som är en naturlig olja producerad på odlad hampa och innehåller alla de +100 naturliga förekommande cannabinoider inklusive CBD som kroppen behöver för att hålla sitt lugn och fungera. Denna jordbruksprodukt är ett komplement till en varierad kost och en hälsosam livsstil och vi känner att det passar bra att ha med i vår vardag. Dock så får inte barnen utav av den här oljan.

Till endast barnen

Barnen får varje dag en dos av omega-3. Omega-3 är inflammationsdämpande och hjälper till att minimera den effekt som för mycket omega-6 kan ställa till med i kroppen. Omega-3 ska ha många hälsofördelar och anses särskilt bra för växande barns hjärnor. Förutom att barnen får detta i form av kapslar, så försöker vi att servera mycket fet fisk för att öka upptaget.